Staatsbosbeheer over verantwoord stoken
Feb 6, 2017 | (link www.loungebath.nl/informatie/stookprotocol/ stoken)
Verantwoord stoken
In Nederland staan bijna 1 miljoen houtkachels en -haarden, om onze woningen en gebouwen te verwarmen. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat het stoken van hout op een verantwoorde manier gebeurt, zodat de uitstoot van rook, roet, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen (emissies) beperkt blijft. Daarom bij deze een aantal tips voor efficiënter stoken van hout in de houtkachel of open haard.
Tips voor verantwoord stoken
Stook alleen gedroogd hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar in een geventileerde ruimte
Gebruik nooit geverfd, behandeld of geïmpregneerd hout (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen schadelijke stoffen vrijkomen.
Maak het vuur milieuvriendelijk aan. Gebruik voor het aanmaken van het vuur bij voorkeur natuurlijke aanmaakblokjes of kleine houtjes.
Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is (onvolledig). Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas.
Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.
Wees voorzichtig met hardhout (o.a. eiken, beuken en es) dit zijn langzaam groeiende bomen, hierdoor ontstaat er een zware en compate houtsoort met een langzame verbranding eenmaal op temperatuur kunnen ze teveel hitte afgeven waardoor de kachel zijn hitte niet voldoende kwijt kan aan het water, de bovenkant van de kachel zal dan vervormen. De zachtere houtsoorten (o.a. elzen en berk, vurenhout) geven evenveel warmte af maar hebben een snellere verbranding. Deze houtsorten zijn makkelijker aan te steken en hebben een hogere vlam.
As en roet bevatten milieu onvriendelijke stoffen. Deze stoffen horen dus niet op de composthoop of de tuin maar in het overig huishoudelijk afval.
Meer tips voor verantwoord stoken
Kijk voor meer informatie over verantwoord stoken op de website van Milieu Centraal. Of bekijk onderstaand filmpje van de 'Zwitserse methode'.
Bron: Link: https://www.staatsbosbeheer.nl/haardhout/verantwoord-stoken